DAB
- Skal du benytte eksisterende radio eller kjøpe nytt?
- Hvis du ønsker å benytte adapter til et eksisterende anlegg er det forskjellige løsninger tilgjengelig, men sjekk først hvilke muligheter du har for tilkobling (phono/optisk kabel, bluetooth eller FM-frekvens) av adapter.
- Du kan også motta våre kanaler via din TV-distributør, men utvalget av kanaler kan variere etter hvilken distributør du benytter.
- Hjemme kan du både ha DAB og internett som lydkilde, hvilket betyr at du kan vurdere både DAB- og nettbaserte apparater. Det finnes komplette lydanlegg med DAB og/eller internettradio i handelen om du ikke ønsker å forlenge levetiden på ditt gamle lydanlegg med adapter.
- Langs det meste av Norges kystlinje kan man høre DAB-radio minst 50 km fra land. Alle radioer krever antenne for å fungere, også en DAB-radio. I mange båter sitter det bilradioer, eventuelt i mer eller mindre vannsikker utgave. Disse er ofte enkle å bytte ut. Da kan du sette inn en ny radio med DAB+. En annen løsning er å benytte adapter. En god og riktig montert antenne (høyt og fritt) gir mottak i, og et stykke utenfor dekningsområdet vist på kartene. En feilmontert eller dårlig antenne kan gjøre at en ellers god radio ikke fungerer.
- Se også Service Following ›
Her er generelle antennetips:
- Antennen skal plasseres så høyt og fritt som mulig.
- DAB-antenner skal stå loddrett for best mulig mottak.
- En dedikert DAB-antenne er best. FM-antenner er generelt uegnet, men en passiv type kan i noen tilfeller benyttes.
- Antennen skal ikke plasseres for nært metall og eller andre ting sideveis som skjermer for signalene.
- I toppen av en mast er vanligvis veldig bra, gjerne ved siden av for eksempel VHF-antennen.
- Montering på tak, targabøyle eller en pushpit kan være gode alternativ.
- Plassering innvendig i skrog eller overbygg av glassfiber eller tre kan være bra dersom det ikke er andre forstyrrende eller skjermende apparater i nærheten. Plassering lavt over havflaten betyr svakere signaler, spesielt nær land.
- På langtur til annet land eller annen region med andre kanaler og frekvenser må du gjøre oppdatering av kanallisten for å beholde mottaket.
- Så godt som alle nye biler kommer nå med DAB+radio. Når du skal kjøpe ny bil er det viktig å spørre forhandleren om radio, for å kartlegge om den automatisk kommer med DAB+ eller det må bestilles som spesialutstyr. De aller fleste bilmerker har uansett løsningene klare og bilforhandlerne kan gi deg god informasjon. En bil som kun har FM-radio, kan bli betraktet som en bil med mangel og du vil ha krav på erstatning dersom du ikke gjøres oppmerksom på dette i kjøpsøyeblikket.
- Hvis det er en eldre bil som ikke har DAB+ er det ulike løsninger som er tilgjengelig. En løsning er å bytte radioen til en nyere radio som har DAB+. En annen løsning er gå til anskaffelse av et DAB-adapter.
- Se også Service Following ›
- På hytte/fritidsbolig kan du både ha DAB og internett som lydkilde, hvilket betyr at du kan vurdere både DAB- og nettbaserte apparater. Det finnes komplette lydanlegg med DAB og/eller internettradio i handelen om du ikke ønsker å forlenge levetiden på ditt gamle lydanlegg med adapter.
- Hvis du ønsker å benytte adapter til et eksisterende anlegg er det forskjellige løsninger tilgjengelig, men sjekk først hvilke muligheter du har for tilkobling (phono/optisk kabel, bluetooth eller FM-frekvens) av adapter.
- Du kan også motta våre kanaler via din TV-distributør, men utvalget av kanaler kan variere etter hvilken distributør du benytter.
- Hvis du ikke har tilgang på strøm, så er det et godt utvalg av radioer som benytter batteri. Det er også radioer på markedet som har eget solcellepanel for lading.
- For økt batteritid, vil vi anbefale en radio som har et lite display.
I Norge har vi to riksdekkende radionett som gir deg DAB-signaler:
- NRKs kanaler: NRKs nett dekker 99,5 % av befolkningen. Dette nettet er delt i sju regioner, slik at NRK kan gi deg lokale sendinger.
- Kommersielle kanaler: Dette nettet dekker i overkant av 90 % av befolkningen og gir deg rundt 15 radiokanaler som bl.a. P4, Radio Norge, P6 Rock og KISS.
- Mange er vant til at FM-radioen i bilen automatisk byttet frekvens fra ett område til et annet, så lenge radioen hadde RDS-funksjon. En lignende funksjon finnes også på DAB, men den har ulike navn hos de forskjellige produsentene.
- Radioer og adaptere med denne funksjonen finner en ny frekvens automatisk hvis signalet blir for svakt. Det første den gjør er ofte å søke etter samme kanal på annen DAB-frekvens.
- For at funksjonen skal fungere på NRK P1, må du lytte til kanalen som kun heter NRK P1 og ikke for eksempel kanalen som heter NRK P1 Nordland.
- Ulike navn på Service following/Automatisk frekvenssøk:
- DAB-DAB linking/kobling/kanalforfølgelse
- DAB link/tilknytning
- Alternative Frequencies
- Simulcast
- Handover
- DAB-DAB
- DAB service link
- Service linking
- DAB-DAB tracking
- Alternative frequency search
- Hos ulike bilprodusenter (navn kan variere etter hvilke språkinnstillinger som er valgt):
- Audi: Alternate Frequency
- Toyota: Alternativ frekvens
- Ford: Bibehåll Stationen
- Volvo: DAB-DAB kanalforfølgelse
- Mitsubishi: DAB-DAB kobling
- Nissan: DAB-DAB tilknytning eller RDS Regional
- Volkswagen/Skoda: Følgefunksjon (DAB-DAB)
- Funksjonen som lar deg hente kanalene på nytt, altså oppdatere kanallista, kan enten ha en egen knapp eller ligge i hovedmenyen på radioen. Se etter “scan”, “full scan”, «autotune» eller lignende.
- På noen mottakere kan det også være nødvendig å gjenopprette fabrikkinnstillingene (factory reset).
NRKs sendenett er delt inn i ulike DAB-regioner på forskjellige frekvensblokker:

Våre regioner er:
- Oslo og Viken Øst (Frekvensblokk: 12C – 227,360 Mhz)
- NRK P1 Østfold
- NRK P1 Østlandssendingen
- NRK P1 Buskerud
- Hovedkanalen NRK P1 sender NRK P1 Østlandssendingen
- Vestfold og Telemark, Viken Vest (Frekvensblokk: 13A – 230,784 Mhz)
- NRK P1 Buskerud
- NRK P1 Vestfold
- NRK P1 Telemark
- Hovedkanalen NRK P1 sender NRK P1 Buskerud
- Agder og Rogaland (Frekvensblokk: 13F – 239,200 Mhz)
- NRK P1 Sørlandet
- NRK P1 Rogaland
- NRK P1 Hordaland
- Hovedkanalen NRK P1 sender NRK P1 Sørlandet
- Vestland (Frekvensblokk: 12B – 225,648 Mhz)
- NRK P1 Hordaland
- NRK P1 Sogn og Fjordane
- NRK P1 Møre og Romsdal
- Hovedkanalen NRK P1 sender NRK P1 Hordaland
- Innlandet (Frekvensblokk: 13E – 237,488 Mhz)
- NRK P1 Innlandet
- NRK P1 Østlandssendingen
- NRK P1 Trøndelag
- Hovedkanalen NRK P1 sender NRK P1 Innlandet
- Trøndelag, Møre og Romsdal (Frekvensblokk: 12C – 227,360 Mhz)
- NRK P1 Trøndelag
- NRK P1 Møre og Romsdal
- NRK P1 Innlandet
- Hovedkanalen NRK P1 sender NRK P1 Trøndelag
- Nordland og Troms og Finnmark (Frekvensblokk: 13E – 237,488 Mhz (for Nordland og Sør-Troms) og 12B – 225,648 Mhz (for Nord-Troms og Finnmark))
- NRK P1 Nordland
- NRK P1 Troms
- NRK P1 Finnmark
- Hovedkanalen NRK P1 sender NRK P1 Nordland
Distriktssendinger
- NRK P1 sender distrikssendinger om formiddagen og ettermiddagen
- Hvilke distrikter du får inn vil variere fra region til region
- I kanallista vil du finne NRK P1 og tre NRK P1 <distrikt>-kanaler
- Hovedkanalen NRK P1 er sendingen til ett av distriktskontorene i regionen.
I Møre og Romsdal og Trøndelag (som utgjør en region), får du for eksempel sendingen til NRK Trøndelag på hovedkanalen. Hvis du i denne regionen ønsker å lytte til NRK P1 Møre og Romsdal, så må du velge kanalen som heter NRK P1 Møre og Romsdal fra kanallista.
Tips for godt mottak
- Oppdater kanallisten
- Sjekk antenne
- For best mottak må antennen være plassert/montert vertikalt.
- Enkelte antennetyper krever jording. Sjekk at jordingskabel ikke har løsnet (gjelder spesielt bil og båt).
- Elektromagnetisk støy
- Elektromagnetisk støy fra el-artikler kan forstyrre signalene slik at mottaket blir redusert.
- Bruk service following/automatisk frekvenssøk
- Sjekk dekning og tilgjengelige kanaler der du er på https://radio.no/dekning
- Enkelte bilradioer søker etter FM-signal, selv om radioen ikke er stilt inn på FM. Bilradioen «leter» spesielt etter FM-sendinger som er merka som nyheter. En slik merking vil vise at programtypen (PTY-en) er «News».
- Enkelte lokalradioer som sender på FM skifter programtype (PTY) fra underholdning til «News» hver gang de sender nyheter. Dermed skifter bilradioen over til denne stasjonen. Ved å slå av funksjonen «News» i menyen i bilradioen, unngår du at radioen skifter til kanalen merket som dette.
- Hvis du benytter adapter og overfører lyden fra adapteret til bilradioen via FM og ofte opplever at andre radiosendinger bryter inn, så kan du prøve å endre frekvensen som adapteret benytter.
- Husk å søke opp den nye frekvensen på din bilradio.
NRK tilpasser DAB-sendernettet til kommune- og fylkesreformen.

En endring som allerede har funnet sted er at NRK P1 Buskerud og NRK P1+ Buskerud nå også sendes i Østfold, Oslo og Akershus (region 1). I tiden fremover blir det flere endringer som følge av opprettelsen av Viken fylke.
Innlandet og Viken: Buskerud:
28. og 29. november blir det skiftet frekvens på enkelte DAB-sendere i Buskerud. Det gjelder sendere som ligger nær Oslo og Akershus. Ny frekvens blir samme som i Oslo, Akershus og Østfold.
Lyttere i dette området bør derfor gjøre et kanalsøk eller nullstille radioen for å fortsatt ha godt mottak av NRK-kanaler.
En fordel med denne endringen er at det fra nå av ikke blir frekvensskifte for lyttere som reiser i folketette områder rundt Drammen og Hønefoss, der mange pendler til og fra Oslo. Dermed blir det enklere for mange.
I resten av Buskerud blir ingen endringer, og NRK Buskerud vil fortsatt bli distribuert sammen med NRK Telemark og NRK Vestfold, og være tilgjengelig i disse to nabofylkene.
Lunner og Jevnaker kommune «flytter» fra Oppland fylke og blir del av Viken fylke ved årsskiftet. Som følge av dette blir det onsdag 27. november i tidsrommet 09.00 – 16.00 skiftet frekvens på DAB-senderne som dekker disse kommunene. Senderne vil ikke lengre distribuere NRK P1 Innlandet og NRK P1+ Innlandet, men Østlandssendingen, NRK Østfold og nå også NRK Buskerud.
For at DAB-radioene skal fange opp denne endringen, må lyttere i Lunner og Jevnaker gjøre et kanalsøk eller nullstille radioen denne dagen.
Om de kan fortsette å høre på NRK Innlandet vil være avhengig av dekningen der de bor.
Trykk her for å lese hele artikkelen og se en video som viser hvordan du gjør et nytt kanalsøk.