Falske NRK-sider på nett

  Dessverre finnes det en del nettsider som ser ut som NRK-sider, men som ikke er våre. Dette ser vi svært alvorlig på, men er avhengig av hjelp fra publikum for å bekjempe slikt misbruk av NRKs merkevare.

  Hvordan ser jeg om en nettside er falsk?

  Ved første øyekast er det ikke lett å se at en nettside er falsk. Slike sider forsøker å lure deg ved å benytte samme design, logo og farger som i en ekte NRK-artikkel. Den falske nettsiden kan til og med bruke navn på ekte NRK-journalister i «saken». Slik kan du avsløre den falske nettsiden:

  • Sjekk adresselinjen. NRKs artikler har nrk.no som adresse. Falske artikler har andre adresser, som for eksempel news-biz.online, nrk-nor.com eller roopede.com. Vær på vakt dersom nettadressen ikke er nrk.no.
  • Undersøk innholdet. Falske artikler skriver ofte om at en person har vært gjest på Lindmo eller andre TV-programmer den siste uka. Spørsmål du kan stille deg:
   1. Har programmet vært sendt den siste uka?
   2. Var personen gjest i det programmet?
   3. Snakket personen om temaet som blir nevnt i artikkelen?
   Du kan finne svaret ved å søke opp programmet i NRK TV. Vær på vakt dersom svaret er «Nei» på noen av disse spørsmålene.
  • Vurder budskapet. Falske artikler lokker med lettjente penger. De hevder at personen har tjent millioner på et eller annet produkt – for eksempel bitcoin – og fortsetter med å beskrive hvordan du kan tjene penger på dette. Vær på vakt dersom artikkelen prøver å selge deg noe.

  Faktisk.no har skrevet om flere slike falske nettsider, for eksempel artikkel om Lars Monsen på Lindmo.

  Oppdatert 27.08.2020

  Vi anbefaler varsomhet på nett. Her er kan du kan lære mer: