NRK TV på mobil og nettbrett
- Du må laste ned NRK TV-appen
- NRK Super har egen TV app
- Android: Last ned NRK TV fra Play-butikken (Google play)
- iPhone eller iPad: Last ned NRK TV fra App store
- Hvis du ikke finner applikasjonen tilgjengelig for nedlasting, så støtter vi dessverre ikke din enhet.
Opprett gjerne din egen brukerkonto
- Installer NRK TV til mobil eller nettbrett
- Du kan finne programmer via forsiden, direkte, TV-guiden, kategorier eller søk:
Forsiden
- På forsiden har vi samlet programmene som er mest aktuelle akkurat nå.
Direkte
- Trykk på «Direkte» for å se det som sendes akkurat nå.
- Direktesendinger er ikke tilgjengelige fra utlandet.
- Les mer om hvorfor direktesendinger ikke er tilgjengelige fra utlandet
Kategorier
- På kategorisiden finner du alle tilgjengelige programmer, sortert etter kategori.
TV-guiden
- TV-guiden viser hva som går på TV fra og med nå og utover dagen. Ønsker du å se hva som gikk en annen dag eller hva som kommer, trykk på kalenderen og velg den aktuelle datoen.
- Fargekoder:
- Programmer som går akkurat nå har blå skrift. Trykk på dette for å se sendingen direkte.
- Programtitler i grått er ikke tilgjengelige på nett, enten fordi det ikke er klart for publisering, eller fordi vi ikke har rettigheter til publisering.
- Programtitler i hvitt er tilgjengelige på nettet. Trykk på tittelen for mer informasjon og trykk på programbildet for å starte avspillingen.
- Fargekoder:
Søk
- Her kan du søke med stikkord eller tittelen på programmet du ønsker å se. Søket vil også vise resultater fra teksting og programomtale. Når du begynner å skrive, vil søkemotoren foreslå en programtittel. For å akseptere denne, trykker du på den.
- Søkeresultatet viser alle programmer som har søkeordene i seg. Har du søkt etter en TV-serie, vil episoden som dukker opp først være den som sist ble sendt. Det er ikke nødvendigvis den nyeste. Trykk på programbildet for å få opp oversikten over alle episodene og sesongene i serien.
Programtitler
- Den norske programtittelen er enten på bokmål eller nynorsk. Finner du ikke programmet i søkeresultatet, kan det hende tittelen er på en annen målform enn den du selv bruker.
- For eksempel er den britiske serien ”An idiot abroad” oversatt til ”Ein idiot på tur” på norsk.
- Videokvaliteten, og dermed mengden med data, som NRK TV-appen bruker settes automatisk etter kapasiteten på din nettverksforbindelse og hvilken kvalitet som din enhet klarer å håndtere.
- Hvis du ønsker å begrense mengden data som NRK TV-appen bruker så:
- Åpne NRK TV appen
- Trykk på «Logg inn»
- Trykk på tannhjul (innstillinger)
- Velg videokvalitet:
- Automatisk (Anbefalt)
- Lav (1 GB ≈ 7 timer)
- Medium (1 GB ≈ 4 timer)
- Høy (1 GB ≈ 2 timer)
- Høyere (1 GB ≈ 1 time)
- Best (1 GB ≈ 40 minutter)
- Merk: Hvis du benytter mobildata, sjekk kostnadene forbundet med ditt abonnement.
- Programmers tilgjengelighet varierer fra noen dager til å alltid være tilgjengelige.
- Du kan se tilgjengeligheten til hvert enkelt program på programsidene.
- Nyhetssendinger og andre egenproduksjoner er som oftest alltid tilgjengelig.
- Noen programmer er ikke tilgjengelige i utlandet
- Hvis du savner opptak av et program, kontakt NRK Publikumsservice.
Arkiv
- NRK har inngått en avtale som gjør det mulig å publisere alt fra NRKs TV-arkiv som ble laget før 1997. Er det et spesielt program du ønsker publisert, kan du sende en e-post til NRKarkiv@nrk.no
Det finnes tre måter å forstørre innhold på:
- Dynamisk tekststørrelse
- Lokal forstørrelse
- Global forstørrelse
Dynamisk tekststørrelse
Apper og opperativsystemet generelt kan tilpasse tekststørrelsen etter den brukeren selv har valgt. Dette gjøres i hovedinnstillingene på telefonen/nettbrettet.
Lokal forstørrelse
De fleste nettsider, bilder og dokumenter er gode eksempler på områder hvor man raskt kan forstørre ved å plassere to fingre på skjermen og dra de fra hverandre. Dette vil ikke forstørre menyer og annet rundt det forstørrede området, men kan være en rask og effektiv måte å «blåse opp» skjermbildet.
Hvordan justere dette på Android og iOS?
- Øk forstørrelse: Plasser to fingre nær hverandre på skjermen og dra de fra hverandre.
- Flytt forstørret utsnitt: Plasser en finger på skjermen og dra.
- Reduser forstørrelse: Plasser to fingre med litt avstand på skjermen og dra de mot hverandre.
Global forstørrelse
Om man har behov for å forstørre hele skjermbildet uansett hvor man er, eksempelvis for å se batteristatus, lese nyheter fra NRK eller se nærmere på nedbørsradaren i Yr, så finnes det en funksjon i hovedinnstillingene som heter Zoom. Her kan man både velge å fylle hele eller deler av skjermen med et slags «forstørrelsesglass».
Hvordan fungerer dette på Android?
- Vindus-zoom eller fullskjermszoom aktiveres under enhetens tilgjengelighetsinstillinger.
- Skru av/på forstørrelse(etter at zoom er aktivert i innstillinger): Trippelklikk med en finger.
- Flytt forstørret utsnitt: Plasser to fingre på skjermen og dra.
- Øk forstørrelse: Plasser to fingre nær hverandre på skjermen og dra de fra hverandre.
- Reduser forstørrelse: Plasser to fingre med litt avstand på skjermen og dra de mot hverandre.
Hvordan fungerer dette på iOS?
- Vindus-zoom eller fullskjermszoom aktiveres under enhetens tilgjengelighetsinstillinger og «Generellt».
- Skru av/på forstørrelse(etter at zoom er aktivert i innstillinger): Trippelklikk med tre fingre.
- Flytt forstørret utsnitt: Dra med tre fingre.
- Øk forstørrelse: Dobbelttrykk og hold med tre fingre og deretter dra oppover.
- TV-guiden finner du på Direkte-siden.
- Der ligger den ligger øverst til venstre, og har et symbol som ligner en liten avis.
For å kunne få opplest undertekster på innhold hos NRK, må du ha aktivert en skjermleser samtidig som du spiller av video med undertekst. Talkback, som er den vanligste skjermleseren, kan skrus enkelt på, men kan også like raskt skrus av igjen om du ikke har behov for en skjermleser til daglig.
Det er mulig å få lydtekst i både appen NRK TV og på våre nettsider.
Det er mange telefon- og nettbrettprodusenter som lager sin egen Android-utgave. Dette gjør at det er vanskelig å lage en eksakt beskrivelse av hva som skal til for å aktivere Talkback. Denne fremgangsmåten vil forsøke å dekke de vanligste telefonene og nettbrettene.
- Aktiver tilgjengelighetssnarvei for å raskt kunne skru av og på Talkback. Forsøk å holde inne volum opp- og volum ned-tastene samtidig i 3 sekunder. Det er den vanligste snarveien. Hvis ikke dette fungerer, gå til instillinger og let etter Tilgjengelighet og et valg for å aktivere denne snarveien. Merk at det er en snarvei du bør aktivere under instillinger, ikke Talkback.
- Under Talkback-valget under Tilgjengelighet i telefonens/nettbrettets instillinger, kan du kontrollere talehastighet, talevolum, velge stemme og gjøre en rekke andre tilpassninger.
- Åpne NRK TV om du har lastet ned appen. Alternativt kan du åpne Safari eller en annen nettleser, trykke øverst i adressefeltet, skrive inn «tv.nrk.no» og trykke på «Gå»-tasten nederst til høyre på tastaturet.
- Velg et program du vil se, kontroller at undertekst er skrudd på og aktiver gjerne fullskjermsvisning. Både undertekst- og fullskjermsknappen ligger nederst i videobildet. Om ingen av knappene vises, trykk på videobildet for å vise knappene og trykk på pause om du ønsker å forhindre at knappene automatisk skjules.
- Når du er klar for å se på videoen, aktiverer du Talkback om du ikke alerede har gjort det. Bruk snarveien som beskrevet i første punkt for å effektivt skru av eller på Talkback. Om det dukker opp en liten meny med flere valg, så har du aktivert flere tilgjengelighetssnarveier. Trykk på Avbryt, gå til instillinger og sørg for at kun Talkback er aktivert dersom du ikke er vant til å bruke en skjermleser. Kort, grunnleggende informasjon om Talkback finner du under denne fremgangsmåten.
- En syntetisk tale vil nå begynne å snakke. I starten vil den si «Talkback på» og et par ting til før den går i gang med å lese underteksten. Det er mulig å blant annet justere volum, stemme og talehastighet. Dette kan gjøres raskt med egne Talkback-bevegelser på skjermen, men du kan også tilpasse dette og mer til ved å gå til enhetens Instillinger og justere dette under Talkback-instillingene.
Du kan når som helst skru av Talkback på samme måte som du skrudde denne på. Den vanligste snarveien er som sagt å holde inne volumtastene i tre minutter, men dette kan variere fra enhet til enhet.
Kort informasjon om skjermleseren Talkback
Det er viktig å vite at når denne funksjonen er skrudd på, så blir berøringsskjermen helt annerledes å bruke. Det er ikke noe man må forholde seg til om man starter skjermleseren direkte ved å bruke snarveien som beskrevet over, men om man ønsker å ha rask tilgang til flere tilgjengelighetssnarveier fra denne snarveien så må man kunne utføre et vanlig trykk på «Slå av Talkback-valget når skjermleseren er skrudd på.
For å trykke på noe på skjermen med Talkback aktivert, legger du først fingeren på det du vil trykke på. Dette elementet vil da få en svart ramme rundt seg og talen vil si hva du har trykket på. Om du igjen trykker to ganger raskt etterhverandre med en finger ett eller annet sted på skjermen, så utføres et trykk på samme måte som om du skulle trykket en gang på dette elementet uten Talkback aktivert. Slik er det fordi man skal kunne bruke skjermen selv om man ikke ser hva denne viser visuelt.
For å kunne få opplest undertekster på innhold hos NRK, må du aktivere skjermleseren VoiceOver i tillegg til å starte avspilling av videoer med undertekst. VoiceOver skrus enkelt på, men kan også like raskt skrus av igjen om du ikke har behov for en skjermleser til daglig.
Det er mulig å få lydtekst i både appen NRK TV og på nettsidene tv.nrk.no. Om du har en telefon eller et nettbrett som ikke har siste iOS-versjon så kan det hende lydtekst ikke vil fungere i appen eller at Innstillinger-valgene ser litt annerledes ut. Forsøk derfor å bruke NRK TV i Safari om dette ikke fungerer i appen. Om du bruker VoiceOver til daglig kan du hoppe over punkt 1 og 3.
- Gå til Innstillinger, Generelt, Tilgjengelighet og Snarvei(nederst på denne siden). Her huker du kun av for VoiceOver. Om Lupe også er huket av bør denne haken fjernes. Om mer enn ett valg er huket av kan det være vanskeligere å skru av VoiceOver, og vi anbefaler å lese under «Kort informasjon om skjermleseren VoiceOver» lenger ned.
- Dersom du bruker den nedlastede appen NRK TV, altså ikke nettsiden, så må VoiceOver få beskjed om å videreformidle underteksten som tale og/eller punktskrift. Gå til Innstillinger, Generelt, Tilgjengelighet, VoiceOver og Detaljnivå. Langt ned skal Mediebeskrivelser ligge som et valg. Om du skal bruke lydtekst på våre nettsider bør Mediebeskrivelser være skrudd av, men for at dette skal fungere i appen må eksempelvis Tale være valgt.
- Under Innstillinger, Generelt, Tilgjengelighet og VoiceOver kan du kontrollere talehastighet, velge stemme og gjøre en rekke andre tilpasninger.
- Åpne NRK TV om du har lastet ned appen. Alternativt kan du åpne Safari eller en annen nettleser, trykke øverst i adressefeltet, skrive inn «tv.nrk.no» og trykke på «Gå»-tasten nederst til høyre på tastaturet.
- Velg et program du vil se, kontroller at undertekst er skrudd på og aktiver gjerne fullskjermvisning. Både undertekst- og fullskjermknappen ligger nederst i videobildet. Om ingen av knappene vises, trykk på videobildet for å vise knappene og trykk på pause om du ønsker å forhindre at knappene automatisk skjules.
- Når du er klar for å se på videoen, trykk tre ganger på Hjem-knappen(den runde i bunnen av skjermen) eller den høyre sideknappen(iPhone X-modellene) for å aktivere VoiceOver. Om det dukker opp en liten meny med flere valg enn VoiceOver, så har du aktivert flere tilgjengelighetssnarveier. Trykk på Avbryt og les den grunnleggende informasjonen om VoiceOver under denne fremgangsmåten.
- Telefonen vil nå begynne å snakke. I starten vil den si «VoiceOver på» og et par ting til før den går i gang med å lese underteksten. Det er mulig å blant annet justere volum, stemme og talehastighet. Dette kan gjøres raskt med egne VoiceOver-bevegelser på skjermen, men du kan også tilpasse dette og mer til ved å gå til enhetens Innstillinger, Generelt, Tilgjengelighet og VoiceOver.
Du kan når som helst skru av VoiceOver på samme måte som du skrudde på skjermleseren, altså trippelklikke på Hjem- knappen eller høyre sidebryter på iPhone X-modellene uten Hjem-knapp.
Kort informasjon om skjermleseren VoiceOver:
Det er viktig å vite at når denne funksjonen er skrudd på, så blir berøringsskjermen helt annerledes å bruke. Det er ikke noe man må forholde seg til om man starter skjermleseren direkte ved å trippelklikke på en fysisk knapp som beskrevet over, men om man ønsker å ha rask tilgang til flere tilgjengelighetssnarveier fra denne snarveien så må man kunne utføre et vanlig trykk på «Slå av VoiceOver»-valget når skjermleseren er skrudd på.
For å trykke på noe på skjermen med VoiceOver aktivert, legger du først fingeren på det du vil trykke på. Dette elementet vil da få en svart ramme rundt seg og talen vil si hva du har trykket på. Om du igjen trykker to ganger raskt etter hverandre med en finger ett eller annet sted på skjermen, så utføres et trykk på samme måte som om du skulle trykket en gang på dette elementet uten VoiceOver aktivert. Slik er det fordi man skal kunne bruke skjermen selv om man ikke ser hva denne viser visuelt.
Avspillingsproblemer
Har du iOS 9 eller nyere og får beskjed om å oppdatere NRK TV appen?
- Gå til App store
- Søk opp NRK TV
- Trykk på oppdater.
Har du iOS 8 og får beskjed om å oppdatere NRK TV appen?
Den nyeste versjonen av NRK TV støtter bare iOS 9 og nyere versjoner. Alle som har en iPhone/iPad med iOS 8 kan oppdatere til iOS 9.
- Gå til innstillinger på din iPhone/iPad. Velg generelt. Trykk på oppdateringer. Oppdater til nyeste iOS.
- Gå til App store
- Søk opp NRK TV
- Trykk på oppdater.
Om du ikke vil installere iOS 9 så kan du se NRK TV i nettleseren, for eksempel i safari; https://tv.nrk.no
Har du iOS 7 og får beskjed om å oppdatere NRK TV appen?
- Gå til innstillinger på din iPhone/iPad. Velg generelt. Trykk på oppdateringer. Oppdater til nyeste iOS.
- Om det ikke finnes noen oppdatering anbefaler vi at du ser NRK TV i nettleseren, for eksempel i safari; https://tv.nrk.no
Det kan av og til oppstå feil med NRK TV-appen på mobil/nettbrett. Vi anbefaler at du undersøker følgende:
- Er mobilen/nettbrettet oppdatert?
- Har du prøvd å slå av og på mobilen/nettbrettet?
- Har du slettet applikasjonen og lastet den ned på nytt?
- Etter at du har slettet applikasjonen, slett også applikasjonsdata før du installerer applikasjonen på nytt
- Fungerer avspilling med en annen enhet på samme nettverk?
- Fungerer avspilling med NRK Super appen?
- Se også hvordan melde feil ›
- Årsaken til at du får meldingen om å oppdatere NRK TV appen for Android er at eldre versjoner bruker utgått teknologi som vi nå ikke lenger kan støtte.
- Løsningen er å oppdatere NRK TV appen:
- Gå til Google Play (Butikk Play), søk opp NRK TV og trykk på ”Oppdater”.
- Hvis NRK TV appen ikke viser noe innhold og du ikke får beskjed om å oppdatere, gå til Gå til Google Play (Butikk Play), søk opp NRK TV og trykk på ”Oppdater”.
- Om du har en telefon eller nettbrett som kjører Android 4.0 så må du oppdatere til en nyere versjon av Android (Android 4.1 eller nyere). Alternativt kan du prøve tv.nrk.no i nettleser.
- I direktesendingene kan du når som helst gå inntil tre timer tilbake i sendingen for den aktuelle kanalen du har valgt.
- Du kan gjøre dette på ulike måter avhengig av plattform du bruker:
- Spole selv, ved å dra i sirkelen på tidslinja i avspillervinduet eller:
- Hvis du benytter nettleser, trykk på lenkene under avspilleren som angir stikkord for sendingen.
- Hvis du benytter våre apper, trykk på programtittel i programoversikt.
- Spole selv, ved å dra i sirkelen på tidslinja i avspillervinduet eller:
- Du kan gjøre dette på ulike måter avhengig av plattform du bruker:
- Du kan få beskjed om at du ikke får sett et program fordi du sitter i utlandet, mens du faktisk sitter i Norge fordi:
- Dette kan skyldes at avspillingsenheten du benytter er koblet til en utenlandsk IP-adresse. Hvis du for eksempel jobber i Norge, men i et internasjonalt firma, kan internettserveren stå i utlandet og gi enheten din en utenlandsk IP-adresse.
- Du kan ha aktivert en VPN-forbindelse.
- Systemprogramvaren (firmware) er ikke oppdatert til nyeste versjon.
- Internettleverandøren din har registrert IP-adressen din med feil lokasjon. I så fall sjekk din IP-adresse her, og send informasjonen til info@nrk.no slik at vi kan undersøke det.
- Dersom du sitter på utenlandsk IP-adresse vil du kun ha mulighet til å spille av programmer som vi har rettigheter til å vise utenfor Norge.
Send inn feilmelding
- Send oss følgende på info@nrk.no:
- Problemet:
- Detaljert beskrivelse av problemet
- Hvilke steg gjør at du kan skape/gjenskape feilen?
- Enhet:
- Merke og modell?
- Versjon av operativsystem?
- Appversjon av NRK TV?
- Fungerer avspilling med NRK Super-appen?
- Nettverk:
- Hvilken teleoperatør/internett-leverandør benytter du?
- Prøvd å koble til et annet nettverk?
- Fungerer avspilling med en annen enhet på samme nettverk?