Hvilke retningslinjer gjelder for bruk av alt-tekster?

  Alle bilder NRK publiserer skal ha en alternativ tekst som beskriver bildets motiv der det er mulig. Innhold i bilder, kart og illustrasjoner skal formidles korrekt til alle brukere, og alt-teksten lar oss styre hva brukere som har slått av bildevisning, eller ikke kan se bildene, får presentert. Teksten leses opp av skjermlesere, som blant annet blinde og svaksynte bruker.

  5 tips til gode alt-tekster

  1. Se på bildet og vurder hvilket inntrykk du ønsker at leseren skal sitte igjen med etter å ha sett det. Hvis du skulle beskrevet bildet til en person over telefon, hva hadde du sagt?
  2. Om det er mange detaljer i bildet, ikke beskriv alle, kun de som er relevante for å forstå hvorfor bildet er brukt i akkurat denne sammenhengen
  3. Start med det viktigste først
  4. Dersom det er et illustrasjonsfoto, et kart, infografikk eller noe annet enn et tradisjonelt foto så bør dette veves inn i alt-teksten
  5. Ikke skriv det samme som du gjør i bildetekst-feltet. Bildeteksten skal forklare eller komme med informasjon om bildet som gir en ekstra betydning utover det man ser i bildet. Alt-teksten er en erstatning til bildet.
  6. Se an saken. I nyhetssaker holder det ofte med korte, nøkterne tekster, mens i lange featuresaker med gode bilder kan det være et poeng å få frem noe av stemningen bildene er med på å gi saken.
   1. Vi har bl.a. fått mye skryt for alt-tekstene i P3-saken om begravelseskonsulenten Kristian. Eksempel fra saken: «Nærportrett hvor Kristian ser rett i kamera. På høyre side av ansiktet skinner det rødt lys fra kirkevinduet. Blikket er rolig, og Kristian er iført blå blazer, hvit skjorte og blått slips. Bak han skimtes et alter i gull.»

  Eksempler på alt-tekster

  BILDER

  Forslag til bildetekst: En mindreårig jente ble funnet beruset i denne hekken på 17. mai.

  Forslag til alt-tekst: Deler av en lav hekk er sperret av med politiets sperrebånd og dekket av en gul presenning. En politibil står parkert bak hekken.

  Forslag til kort alt-tekst: Avsperret hekk og politibil.

  Forslag til bildetekst: Svært unge jenter selger bilder av seg selv til voksne menn.

  Forslag til alt-tekst: Skjermbilde fra en mobilsamtale der en jente har sendt et bilde av seg selv. Bildet er sladdet. Under har «Chris» svart: «Wow deilig!» etterfulgt av to smilefjes med hjerteformede øyne og «Har du flere bilder???»

  Forslag til kort alt-tekst: Skjermbilde fra en mobilsamtale der en jente blir spurt om å sende flere bilder.

  Forslag til alt-tekst: Tre bokomslag ved siden av hverandre; Marcus og Martinus’ «Vår historie», Sophie Elises «Forbilde» og Stian «Staysman» Thorbjørnsens «How to become a (norsk) superkjendis».

  Forslag til kort alt-tekst: Bøker skrevet av Marcus og Martinus, Sophie Elise og Staysman.

  Forslag til alt-tekst: Et portrettbilde av Marte Nyman ved siden av utklippet fra avissiden i Politiken der hun poserer naken, sittende i profil slik at man ikke ser alt. Et uthevet sitat lyder «Du bliver aldrig lykkelig, når du er så tyk».

  Forslag til kort alt-tekst: Marte Nyman ved siden av avisforsiden der hun poserer naken i avisen Politiken.

  Forslag til alt-tekst: En bevæpnet soldat sett bakfra mens han observerer et stort militær-helikopter noen meter over bakken like foran seg. Landskapet er preget av sand og stein med noen høyder i bakgrunnen.

  Forslag til kort alt-tekst: Soldat og militærhelikopter.

  Forslag til alt-tekst: En lys tallerken med en rød salatblanding bestående av av oppkuttet jordbær, vannmelon, tomat, litt fetaost og noen basilikumblader.

  Forslag til kort alt-tekst: Tallerken med salat.

  Alle foto: NTB Scanpix og NRK


  KART

  Det skal lages alt-tekster til alle kart som publiseres på nrk.no.

  Alt-teksten skrives inn i siste steg av kartlagingsprosessen i kartverktøyet Kartoteket under feltet «Beskrivelse». Der ligger også en eksempeltekst i lysegrått for å forklare hvordan en alt-tekst kan skrives. Denne byttes ut med et utvalg andre eksempler.

  Skjermbilde fra NRKs kartverktøy som viser feltene hvor man fyller inn tittel og beskrivelse.

  Forslag til alt-tekst: Kartet viser tre punkter nær Tromsø lufthavn; der de gikk på bussen, der de byttet buss og der de ble funnet i vannet.

  Forslag til alt-tekst: Kartet viser at brannen fant sted på øya Reksteren i Tysnes kommune i Hordaland – syd for Bergen og rett nord for Stord.


  ILLUSTRASJONER

  Forslag til alt-tekst: Grafikk som viser de ulike metodene forskerne bruker for å måle hav og atmosfære. Blant dem værballonger, glidere og CTD-instrumenter.

  Forslag til alt-tekst: En illustrasjon av et menneskehode sett i profil. Inni hodet ligger en stor, rød julekule som ser ut som en bombe, med flammer ytterst på lunta.


  Alt-tekster i quizer

  Om du lager en quiz bør du tenke litt annerledes rundt alt-tekstene. Quiz-spørsmål av typen «Hvilken fugl er dette?», med henvisning til bildet, fungerer dårlig for blinde og svaksynte om alt-teksten avslører fuglenavnet. Prøv heller å beskrive hvordan fuglen ser ut.

  Last opp egne bilder til dette formålet. (Ikke rediger bilder som allerede ligger i Polopoly, da disse sannsynligvis ligger i andre artikler der fullstendig alt-tekst er viktig.) Merk quiz-bildene med at de tilhører en quiz og at man derfor ikke vil avsløre hvem/hva som er avbildet. 


  Alt-tekster på Instagram

  Også på bildedelingstjenesten Instagram er det viktig å legge på alt-tekster, slik at alle har mulighet til å få med seg NRK-innholdet. Tenk på hva man trenger å vite om bildet for å skjønne hvorfor det ble brukt i denne sammenhengen. Beskriv gjerne detaljer som farger, klær og omgivelser.

  Instagram bruker AI-teknologi for å lage automatiske alt-tekster, men disse blir veldig lite detaljerte. I konge-bildet under blir f.eks. dette den automatiske alt-teksten:

  Bildet kan inneholde: 1 person, hatt og tekst.

  Det er ikke veldig lett å se for seg bildet om man lukker øynene, da. Hva med å heller skrive noe sånt?: 

  Kong Harald vinker med en hanskekledd hånd fra slottsbalkongen. Han er ikledd svart flosshatt og dress – og en 17. mai-sløyfe som blafrer i vinden. Oppå bildet står det «GRATULERER MED DAGEN!» med stor, hvit skrift.

  En samling med ni Instagram-innlegg fra NRK-nyheter.

  Spesielt på kontoen NRK Nyheter er det viktig at det legges inn gode alt-tekster. Overskriften som er lagt oppå bildet, skal alltid skrives inn i alt-teksten.

  Slik skriver du inn alt-tekster på Instagram-bilder

  1. Finn bildet ditt på Instagram og klikk på de tre prikkene øverst til høyre
  2. Velg «Rediger»
  3. I bildet får du alternativer om å legge til alternativ tekst. Velg «Rediger alternativ tekst»
  4. Skriv så inn hva man ser i bildet. Har du flere bilder, kan du fylle inn tekst på alle
  5. Når du er fornøyd med teksten, velg «Ferdig» øverst i hjørnet, deretter «Lagre», og vips, så er bildet ditt tilgjengelig for mange flere