← Hjelp og informasjon

Hvordan lage gode bildebeskrivelser?

Det er viktig at innhold i bilder, kart og illustrasjoner formidles korrekt til alle brukere. Derfor skal alle bilder NRK publiserer ha en bildebeskrivelse som beskriver bildets motiv, der det er mulig. Slike bildebeskrivelser omtales gjerne også som alt-tekster. Alt-teksten lar oss styre hva brukere som har slått av bildevisning, eller ikke kan se bildene, får presentert. Teksten leses opp av skjermlesere, som blant annet blinde og svaksynte bruker.

6 tips til gode bildebeskrivelser

  1. Se på bildet og vurder hvilket inntrykk du ønsker at leseren skal sitte igjen med etter å ha sett det. Hvis du skulle beskrevet bildet til en person over telefon, hva hadde du sagt?
  2. Om det er mange detaljer i bildet, ikke beskriv alle, kun de som er relevante for å forstå hvorfor bildet er brukt i akkurat denne sammenhengen
  3. Start med det viktigste først
  4. Dersom det er et illustrasjonsfoto, et kart, infografikk eller noe annet enn et tradisjonelt foto så bør dette flettes inn i bildebeskrivelsen
  5. Ikke skriv det samme som du gjør i bildetekst-feltet. Bildeteksten skal forklare eller komme med informasjon om bildet som gir en ekstra betydning utover det man ser i bildet. Bildebeskrivelsen er en erstatning til bildet.
  6. Se an saken. I nyhetssaker holder det ofte med korte, nøkterne tekster, mens i lange featuresaker med gode bilder kan det være et poeng å få frem noe av stemningen bildene gir saken.
    • I P3-saken om begravelseskonsulenten Kristian er det gode eksempler på alt-tekster som beskriver stemningen i bildet: «Nærportrett hvor Kristian ser rett i kamera. På høyre side av ansiktet skinner det rødt lys fra kirkevinduet. Blikket er rolig, og Kristian er iført blå blazer, hvit skjorte og blått slips. Bak skimtes et alter i gull.»

Eksempler på bildebeskrivelser/alt-tekster

BILDER

Forslag til bildebeskrivelse: Deler av en lav hekk er sperret av med politiets sperrebånd og dekket av en gul presenning. En politibil står parkert bak hekken.

Forslag til kort bildebeskrivelse: Avsperret hekk og politibil.

Forslag til bildebeskrivelse: Skjermbilde fra en mobilsamtale der en jente har sendt et bilde av seg selv. Bildet er sladdet. Under har «Chris» svart: «Wow deilig!» etterfulgt av to smilefjes med hjerteformede øyne og «Har du flere bilder???»

Forslag til kort bildebeskrivelse: Skjermbilde fra en mobilsamtale der en jente blir spurt om å sende flere bilder.

Forslag til bildebeskrivelse: Tre bokomslag ved siden av hverandre; Marcus og Martinus’ «Vår historie», Sophie Elises «Forbilde» og Stian «Staysman» Thorbjørnsens «How to become a (norsk) superkjendis».

Forslag til kort bildebeskrivelse: Bøker skrevet av Marcus og Martinus, Sophie Elise og Staysman.

Forslag til bildebeskrivelse: Et portrettbilde av Marte Nyman ved siden av utklippet fra avissiden i Politiken der hun poserer naken, sittende i profil på en måte som gjør at man ikke ser alt. Et uthevet sitat lyder «Du bliver aldrig lykkelig, når du er så tyk».

Forslag til kort bildebeskrivelse: Marte Nyman ved siden av avisforsiden der hun poserer naken i avisen Politiken.

Forslag til bildebeskrivelse: En bevæpnet soldat sett bakfra mens han observerer et stort militær-helikopter noen meter over bakken like foran seg. Landskapet er preget av sand og stein med noen høyder i bakgrunnen.

Forslag til kort bildebeskrivelse: Soldat og militærhelikopter.

Forslag til bildebeskrivelse: En lys tallerken med en rød salatblanding bestående av oppkuttet jordbær, vannmelon, tomat, fetaost og basilikumblader.

Forslag til kort bildebeskrivelse: Tallerken med salat.

Alle foto: NTB Scanpix og NRK

KART

Det skal lages bildebeskrivelser til alle kart som publiseres på nrk.no.

Denne beskrivelsen skrives inn i siste steg av kartlagingsprosessen i kartverktøyet Kartoteket under feltet «Beskrivelse». Der ligger også en eksempeltekst i lysegrått for å forklare hvordan en slik tekst kan skrives.

Skjermbilde fra NRKs kartverktøy som viser feltene hvor man fyller inn tittel og beskrivelse.

Forslag til bildebeskrivelse: Kartet viser tre punkter nær Tromsø lufthavn; Her gikk de gikk på bussen, Her byttet de buss og Her ble de funnet i vannet.

Forslag til bildebeskrivelse: Kartet viser at brannen fant sted på øya Reksteren i Tysnes kommune i Hordaland – syd for Bergen og rett nord for Stord.

ILLUSTRASJONER

Forslag til bildebeskrivelse: Grafikk som viser de ulike metodene forskerne bruker for måling i hav og atmosfære. Blant dem er værballonger, glidere og CTD-instrumenter.

Forslag til bildebeskrivelse: En illustrasjon av et menneskehode sett i profil. Inni hodet ligger en stor, rød julekule som ser ut som en bombe, med flammer ytterst på lunta.

Bildebeskrivelser i quizer

Om du lager quiz bør du tenke litt annerledes rundt bildebeskrivelsene. Quiz-spørsmål av typen «Hvilken fugl er dette?», med henvisning til bildet, fungerer dårlig for blinde og svaksynte om bildebeskrivelsen avslører fuglenavnet. Prøv heller å beskrive hvordan fuglen ser ut.

Last opp egne bilder til dette formålet. (Ikke rediger bilder som allerede ligger i Polopoly, da disse sannsynligvis ligger i andre artikler der fullstendig bildebeskrivelse er viktig.) Merk quiz-bildene med at de tilhører en quiz og at man derfor ikke vil avsløre hvem/hva som er avbildet. 

Bildebeskrivelser på Instagram

Også på bildedelingstjenesten Instagram er det viktig å legge på bildebeskrivelser, slik at alle har mulighet til å få med seg NRK-innholdet. Tenk på hva man trenger å vite om bildet for å skjønne hvorfor det ble brukt i denne sammenhengen. Beskriv gjerne detaljer som farger, klær og omgivelser.

Instagram bruker AI-teknologi for å lage automatiske bildebeskrivelser, men disse er veldig lite detaljerte. Eksempel: Bildet kan inneholde: 1 person, hatt og tekst. Da er det ikke veldig lett å se for seg bildet om man lukker øynene. Hva med å heller skrive noe sånt?: 

Kong Harald vinker med en hanskekledd hånd fra slottsbalkongen. Han er ikledd svart flosshatt og dress – og en 17. mai-sløyfe som blafrer i vinden. Oppå bildet står det «GRATULERER MED DAGEN!» med stor, hvit skrift.

En samling med ni Instagram-innlegg fra NRK-nyheter.

Spesielt på kontoen NRK Nyheter er det viktig at det legges inn gode bildebeskrivelser. Skriften som er lagt oppå bildet må alltid inkluderes i bildebeskrivelsene. Ellers gir ikke bildet mening for dem som ikke kan se det.

Slik skriver du inn bildebeskrivelser på Instagram-bilder

  1. Finn bildet ditt på Instagram og klikk på de tre prikkene øverst til høyre
  2. Velg «Rediger»
  3. Velg «Rediger alternativ tekst»
  4. Skriv inn hva man ser i bildet. Har du flere bilder, kan du fylle inn en egen tekst til hvert bilde
  5. Når du er fornøyd med teksten, velg «Ferdig» øverst i hjørnet, deretter «Lagre», og vips så er bildet ditt tilgjengelig for mange flere