Styring i et bærekraftsperspektiv
NRK tar samfunnsansvar gjennom å være en ansvarlig virksomhet. Vi er opptatt av å opptre etisk forsvarlig og følger høye standarder for forretningsatferd. Det innebærer å ha gode retningslinjer og systemer for å identifisere og håndtere potensielle og faktiske negative konsekvenser NRKs virksomhet kan ha for mennesker, samfunn og miljø. Arbeidet er forankret i styret og integreres i våre mål, strategier og øvrig virksomhetsstyring.
NRKs leveregler
Levereglene våre beskriver hvordan vi skal opptre som medarbeidere i NRK.
Hvordan vi som medarbeidere opptrer overfor hverandre i NRK og ute i verden, i kontakt med publikum, samarbeidspartnere og myndigheter, har stor betydning for NRKs tillit. Leveregler fungerer derfor som våre etiske retningslinjer.
Krav til forretningspartnere
NRK krever at alle våre forretningspartnere (kontraktspartnere og leverandører) følger samme etiske standarder som oss. Tillit fra omverdenen og innad i organisasjonen er avgjørende for NRK. Uten tillit klarer vi ikke å oppfylle vårt samfunnsoppdrag. NRK tar samfunnsansvar når vi forvalter ressursene våre etisk riktig og mest mulig effektivt.
Offentlige anskaffelser
NRK er underlagt lov om offentlige anskaffelser, med unntak av redaksjonelle programinnkjøp.
Som landets største mediebedrift er NRK en storbruker av varer og tjenester som er nødvendige i virksomheten. NRK er, som andre bedrifter og institusjoner, også nødt til å drive sin virksomhet ansvarlig og mest mulig økonomisk. Derfor er det i vår interesse at flest mulig leverandører er kjent med og vil konkurrere om leveranser til vår organisasjon.
Retningslinjer for våre samarbeidspartnere finner du her.
Bærekraftsrapportering
NRK omfattes av nye lovkrav for rapportering av bærekraft. De nye kravene kommer fra et EU-direktiv som er tatt inn i norsk lov, og som for NRK vil gjelde fra og med regnskapsåret 2025.
Det betyr at NRK skal inkludere bærekraftsinformasjon i årsberetningen, og at den skal attesteres av revisor. Formålet er at bærekraftsinformasjonen skal ha samme kvalitet som finansiell rapportering. NRK har startet arbeidet med å tilpasse seg de nye kravene, og har gjennomført en analyse av dobbel vesentlighet som legger selve grunnlaget for hva NRK skal rapportere på.
En vesentlighetsanalyse tar utgangspunkt i virksomheten, verdikjeden og interessentene rundt, og identifiserer hvilke områder innenfor bærekraft som er vesentlige. Formålet med dobbel vesentlighetsanalyse er å gi svar på hvilke bærekraftsområder som er relevante og vesentlige for virksomheten, og dermed skal være en del av bærekraftsrapporteringen.
NRKs verdikjede
Dobbel vesentlighet tar utgangspunkt i virksomhetens aktiviteter gjennom hele verdikjeden.
Dobbel vesentlighet
Med dobbel vesentlighet skal en vurdere både virksomhetens positive og negative påvirkninger på bærekraftsforhold (innsiden-ut) og ytre påvirkninger i et bærekraftsperspektiv som kan innebære risikoer og muligheter for virksomheten (utsiden-inn). En påvirkning kan være potensiell eller faktisk.
Finansiell vesentlighet forstås her som bærekraftsforhold som kan innebære vesentlig risiko og muligheter for NRKs omdømme og troverdighet i samfunnet, og dermed indirekte selskapets mulighet til langsiktig verdiskapning gjennom fellesskapets vilje til å finansiere NRK.
Resultat av analysen
Analysen av dobbel vesentlighet har gitt et resultat som viser at syv av ti temastandarder tilhørende bærekraftsdirektivet er vesentlige for NRK, med tilhørende undertemaer.
Bærekraft handler først og fremst om de sosiale forholdene for NRK, med positive og negative påvirkninger, risikoer og muligheter knyttet til både egne ansatte, arbeidere i verdikjeden, lokalsamfunn og forbrukere og sluttbrukere. Samtidig er klima og miljø relevant for NRK, og en rekke temaer knyttet til forretningsatferd har også kommet ut som vesentlige i analysen.
Temaer i standarden som er vurdert under terskelverdien for vesentlighet og som NRK ikke skal rapporteres på, er Forurensning (E2), Vann og marine ressurser (E3) og Biomangfold og økosystemer (E3).