Lever du med en funksjonsnedsettelse og vil prøve deg som journalist?
NRK prøver ut et nytt talent- og opplæringsprogram for funksjonsmangfold i første omgang for tre til fem praktikanter.
Det er ikke mange mennesker med funksjonsnedsettelse som utdanner seg til å bli journalist eller jobber i mediebransjen.
NRK har et ønske om å speile hele befolkningen. Derfor leter vi etter deg som vil bruke din energi, din bakgrunn og kompetanse, ditt nettverk og dine perspektiver til å lage gode fortellinger og god journalistikk til NRK innen radio, lyd, tv, nett eller podkast.
Vi trenger deg som har lyst til å bidra til å lage medieinnhold i verdensklasse.
Opplæringen starter i august 2025, og varer til juni 2026.
- Du får opplæring i journalistikk, historiefortelling og innholdsproduksjon.
- Slik foregår dette: Først fem måneder opplæringsperiode ved NRKs distriktskontor i Kristiansand. Deretter fem måneder praksisperiode i en annen NRK-redaksjon. Hvor dette blir, er du selv med på å bestemme.
Søk her! Søknadsfrist 17. desember
- Spørsmål?
- Kontakt redaksjonsleder Knut Knudsen Eigeland
- E-post: [email protected]
- Telefon: 48103899
Hva kreves for å komme inn på talentprogrammet?
✓ Du lever med en funksjonsnedsettelse. Denne gangen prøver vi ut dette opplæringstilbudet for deg som har en arbeidsevne på mellom 80 og 100 %. Det gjør ingenting om du har assistent.
✓ Du er samfunnsinteressert og følger med på nyhetene.
✓ Du har mye eller lite utdanning. Du trenger ikke å ha journalistisk erfaring. Har du hull i CV’en, gjør det heller ikke noe.
✓ Du må bo i Kristiansand i opplæringsperioden fra august til desember 2025. I praksisperioden fra januar til juni 2026 vil de fleste ønske seg å jobbe i en NRK-redaksjon nær eget bosted. Det er mulig å ønske seg denne praksisperioden i NRK et helt annet sted.
✓ Du liker å utfordre deg selv. Du er kreativ, har pågangsmot og er dedikert og villig til å lære nye ting. Dagene under opplæringen er intensive, og det er viktig å ha en sterk motivasjon og stor vilje til egeninnsats. Vi trenger folk med forskjellig bakgrunn og erfaringer.
Attester og vitnemål
Kort tid etter søknadsfristen kaller vi aktuelle kandidater inn til intervju. I et mediehus kan alt du har lært og gjort, eller erfart, komme til bruk. Legg derfor ved eventuelle attester og vitnemål i søknaden.
Søknad og video
Vi leter etter deg som kan bli en god formidler. Som en del av søknadsprosessen kan du bli bedt om å sende inn en video av deg selv for å fortelle litt om deg, eller om et tema som opptar deg. Du er opptatt av hva som skjer i samfunnet og vet hva folk er opptatt av og snakker om i lunsjen.
I NRKs talentprogram for funksjonsmangfold vil du kunne jobbe i team sammen med andre og få muligheten til å lære av de de flinkeste folkene i mediebransjen.
Opplæringen vil høsten 2025 skje på NRKs distriktskontor i Kristiansand. Her produseres det blant annet daglige radiosendinger til lyttere i Agder på morgenen og ettermiddagen på NRK, daglige tv-sendinger til seere i Agder og nyhetsinnhold på nett.
En vesentlig del av distriktskontorets oppgave er å lage nyhetsinnhold fra Agder som er interessant for resten av landet. NRK Sørlandet lager derfor innhold til blant annet Dagsrevyen, Dagsnytt og NRK.no.
Vi søker etter tre til fem praktikanter.
Hvordan er talentperioden?
Talentperioden er todelt. De første fem månedene er vi tilknyttet redaksjonen i NRK Sørlandet sentralt i Kristiansand.
Der får du innføring i journalistikk, presseetikk, historiefortelling, NRKs verktøy, arbeidsrutiner og språk. Det legges opp til praktiske øvelser hele opplæringsperioden.
De neste fem månedene har du arbeidspraksis på et av NRKs mange kontorer rundt om i landet eller ved NRKs hovedkontor på Marienlyst i Oslo.
Reportasje om kunstig intelligens som kan hjelpe blinde og svaksynte å oppleve kunst. Laget ved NRK Sørlandet i oktober 2024. (Foto/redigering: Tom Nicolai Kolstad)
Mer om opplæringsperioden
Vi starter i august. Du får opplæring i journalistikk, presseetikk, historiefortelling og i NRKs verktøy. Du lærer også om NRKs strategi og mål. To faglærere vil ha hovedansvar for opplæringen, men også andre interne og eksterne forelesere vil bidra i undervisningen.
Det meste av opplæringen vil foregå ved at du får prøvd deg på journalistikk på for eksempel nett, TV og lyd. I løpet av denne perioden drar vi også på en tur sammen til NRK Marienlyst i Oslo.
Mange av NRKs arbeidsverktøy er ikke universelt utformet. Vi søker derfor etter praktikanter som er innstilt på å finne gode løsninger sammen med NRKs dyktige fagfolk underveis.
Du må selv skaffe og leie bosted for opplæringsperioden i Kristiansand. NRK kan være behjelpelig med å søke etter bosted.
Mer om praksisperioden
Praksisperioden starter etter nyttår.
Basert på dine egne ønsker, vil du bli utplassert i en redaksjon. Dersom du velger å ha praksis i en redaksjon som for eksempel ikke er i nærheten av der du bor, må du også her skaffe bosted selv.
Hva får du betalt?
De første fem månedene fra august 2025 blir du ansatt og lønnet som praktikant i NRK.
Under praksisperioden fra januar 2026 blir du ansatt som journalist i den avdelingen du skal ha praksis hos. Du mottar full lønn ut fra utdanning og ansiennitet i henhold til NRKs lønnsregler.
NRK sørger for at du har det journalistiske utstyret du trenger i talentperioden. Du får dekket mobilabonnement.
Hvilke jobbfordeler får du?
Talentprogrammet er et tidsbegrenset opplæringsprogram.
Som deltaker i talentprogrammet er du ikke garantert fast jobb i NRK, men du regnes som intern søker til alle stillinger i hele NRK i tre år og har gode muligheter for videre engasjement i NRK.
Hvorfor bør du søke?
I FleRe har jeg lært å produsere innhold til tv, nett, og radio. Jeg har lært om dramaturgi, hvordan bygge opp spenningen i en historie. Jeg har lært om god historiefortelling og hvordan den bidrar til å skape god flyt i en fortelling.
Jeg har lært hva god lyd er og hvordan vi skaper det. Hva som skal til for å gi lytterne en god opplevelse. Jeg har lært teknikker for stemmebruk, og hvordan stemmen brukes ulikt i forskjellige programmer. Jeg har også fått kurs i hvordan man går direkte på lufta på radio og TV. Her lærte jeg viktigheten av forberedelser før live. Hvordan en live foregår, og hvordan gjennomføre det med glans.
Jeg synes FleRe-programmet er en gylden mulighet til å nå nye høyder. Det er lagt opp til at enhver person i programmet skal kunne skinne og utvikle ferdigheter som kanskje lå skjult for en selv. Faglærerne er også dyktige til å både motivere og gi nødvendig støtte på veien. Et program uten like.
FleRe-programmet har vært fantastisk, jeg har fått være en del av en kjempefin gjeng hvor alle er vidt forskjellig, men samtidig utfyller hverandre og glir kjempegodt sammen.
Gjennom FleRe har jeg lært hvordan man lager gode reportasjer og innhold til både TV, radio og nett. Ikke bare teoretisk, men også i praksis! Vi gikk gjennom et halvår med “learning by doing”, og spør du meg er det den beste måten å lære på.
Jeg hadde ikke noe journalistisk bakgrunn eller erfaring før jeg begynte, men var veldig interessert og sulten på å lære, og det ga resultater. Allerede før praksis fikk jeg laget et par TV reportasjer for Supernytt som også ble brukt i sendingene, noe jeg er veldig stolt av, og som jeg ikke hadde trodd skulle skje så fort da vi startet.
FleRe-programmet gir deg en unik mulighet til å lære av de beste, samtidig som du får satt ditt eget kreative preg på ting. Man blir også kjent med utrolig mange fantastiske folk på veien. Hvis du vil få en smak av gamet er FleRe VIRKELIG veien å gå!
FleRe-programmet er virkelig noe uten sidestykke. Gjennom programmet får du muligheten til å prøve deg på AKKURAT det du har lyst til.
Opplæringsperioden var en av de fineste halvårene i livet mitt! Jeg har blitt kjent med en strålende fin gjeng som jeg er ganske sikker på at jeg vil være venn med for livet. Det er virkelig som å komme tilbake på videregåendeskole, der det er undervisning hver dag – med forskjellig tema.
Jeg har lært om presseetikk altså de etiske rammene for journalistikk. Hvordan man går frem for å produsere innhold av en viss etisk standard – med utgangspunkt i Vær varsom-plakaten og ikke minst alle de ulike verktøyene man trenger for å jobbe med lyd og videoredigering.
I FleRe får muligheten til å følge drømmen din. Å jobbe med noe du virkelig ønsker. Brenner for. Samtidig hjelper du NRK med å oppfylle sitt samfunnsoppdrag. Du trengs! Ditt bidrag teller! Du er en viktig stemme. Et viktig perspektiv. Du kan være personen i rommet som bidrar med et perspektiv ingen andre tenker på.