Hvordan redusere animasjoner

Det er mange nettsider og apper som bruker animasjoner. Dette gjøres oftest for å lage en bedre app eller nettside, men mange synes dette kan være forstyrrende eller ubehagelig. De fleste mobiler, nettbrett og datamaskiner har derfor innstillinger for å gi deg mulighet til å be om å få slippe dette. NRKs nettsider og apper er laget slik at de vil undersøke og tilpasse seg etter hva du har oppgitt at du ønsker. Nedenfor kan du se hvordan du finner disse innstillingene på din «dings».

 1. Bruker du datamaskin eller mobil/nettbrett?

Mac

 1. Trykk på -ikonet øverst til venstre og velg Systemvalg.
 2. Trykk på «Tilgjengelighet».
 3. I listen over tilgjengelighetsfunksjoner til venstre, velger du «Skjerm».
 4. Og til slutt, trykk på «Reduser bevegelse» om du ønsker dette.

Windows 10

 1. Trykk på Windows-tasten+U på tastaturet for å åpne siden som heter hjelpemiddel.
 2. Under «Skjerm» velger du å slå av «Vis annimasjoner i Windows».

Android

En telefon eller et nettbrett med Android kan være nokså ulik en annen Android-dings. Det er mange modeller og versjoner å velge mellom, og det kan derfor være noe ulikt hvordan du kan skru av eller på redusert bevegelse. Fremgangsmåten under blir derfor noe omtrentlig.

 1. Velg «Innstillinger». Dette er et valg som ligger i oversikten over alle appene dine. Forsøk å plassere en finger, eventuelt to fingre om du bruker Talkback, midt på skjermen, dra raskt et stykke nedover på skjermen og slipp deretter opp for å vise en appoversikt som kanskje kan inkludere «Innstillinger».
 2. Se etter valget «Tilgjengelighet» eller eventuelt «Generelt» og deretter «Tilgjengelighet».
 3. På noen enheter finnes valget «Skjerm» som igjen har «Reduser bevegelse», men dette kan variere. Se etter «Reduser bevegelse». De fleste enheter skal ha støtte for det, men eldre telefoner og nettbrett kan mangle denne funksjonen. Forsøk i så fall å oppdatere telefonens programvare for å se om det kan hjelpe, og prøv deretter igjen.

iPhone/iPad

 1. Fra Hjem-skjermen trykker du på «Instillinger» og deretter «Tilgjengelighet». Dersom du ikke finner dette ikonet kan det være at du har gjemt det litt unna. Du kan alternativt be taleassistenten Siri om å «Åpne tilgjengelighetsinnstillinger» eller plassere en finger midt på skjermbildet med alle appene dine, dra raskt nedover og slippe før fingeren når bunnen av skjermen og deretter skriv inn «Tilgjengelighet» i søkefletet som dukker opp.
 2. Trykk på «Bevegelse».
 3. Skru på «Reduser bevegelse». Alle apper og nettsider som husker å sjekke dine innstillinger, deriblant de fra NRK, vil nå tilpasse seg ditt valg.