← Presse

Bruk av klipp fra NRKs debattprogrammer

Det er mange som ønsker å publisere klipp fra NRKs debattprogrammer, særlig i sosiale medier. Nedenfor ser du hvilke regler som gjelder. Du må selv vurdere og avgjøre om bruken er lovlig i medhold av «debattprogramregelen», og eventuelt når det er nødvendig å be om tillatelse fra NRK. NRK kan bare i begrenset grad veilede den enkelte (ved spørsmål – ta kontakt med Innholdssalg).

Debattprogramregelen – bruk av klipp uten NRKs tillatelse

Hva er debattprogramregelen – og hvorfor finnes den?

Hva er «debattprogramregelen»? I åndsverkloven er det en regel som gir alle adgang til å gjengi det som blir sagt i et debattprogram, og å publisere klipp fra dette, uten å spørre først. Regelen gjelder generelt for alle mediers debattprogrammer, ikke bare for NRKs:

Åndsverkloven § 35 (Offentlig gjengivelse av debattprogram)

Debattprogram som kringkastes og hvor allmenne spørsmål blir drøftet, kan enhver gjengi offentlig i samsvar med god skikk og i den utstrekning formålet betinger.

Hvorfor har man denne regelen? En ytring i en debatt kan i seg selv regnes som et «verk» som debattanten har opphavsretten til. I tillegg vil selve opptaket (video og lyd) være beskyttet av opphavsretten. Hvis man ikke hadde hatt debattprogramregelen, kunne det ha ført til at man ikke kunne videreformidle hva debattanten sa og måten det ble sagt på, debattklimaet mv.

Hva regnes som et «debattprogram» – gjelder regelen for alle debattprogrammer, og hele programmet?

Med «debattprogram» mener vi:

  • TV- og radioprogrammer hvor minst to personer debatterer, for eksempel Dagsnytt 18 og Debatten.
  • NRK praktiserer regelen slik at den bare gjelder for debattdelen av et «debattprogram», altså selve ordskiftet mellom debattantene.
  • Øvrige deler av programmet – enten det er innslag NRK har forhåndsprodusert/-innspilt, innledninger fra programleder hvor det for eksempel redegjøres for det temaet som senere skal debatteres (og hvor det eventuelt gjennomføres intervjuer), eller video/lyd som andre har produsert og som NRK ikke eier rettighetene til, omfattes etter NRKs syn ikke av debattprogramregelen.
  • Hvis deler av et nyhets- eller aktualitetsprogram, for eksempel Dagsrevyen eller Nyhetsmorgen, inneholder en debattdel, regner vi i denne sammenhengen denne delen av programmet for et «debattprogram» – men ikke resten av programmet. Intervjusituasjoner eller annen dialog mellom en programleder og en gjest i slike nyhets- og aktualitetsprogrammer, regner vi ikke som debatt – på samme måte som nevnt i kulepunktet over.

Bare debattprogrammer som kringkastes? Selv om regelen egentlig bare gjelder for debattprogrammer som «kringkastes» (sendes direkte på TV eller radio), praktiserer NRK det slik at det samme gjelder for de av NRKs debattprogrammer som eventuelt bare gjøres tilgjengelig «on-demand», for eksempel som en podkast mv.

Hvem kan bruke debattprogramregelen?

Regelen gjelder for alle. Ofte er det politikere/politiske partier, interesseorganisasjoner eller privatpersoner som har gjestet NRKs debattstudioer som selv ønsker å bruke klipp, for eksempel på egne kontoer i sosiale medier. Men også alle andre kan bruke denne regelen, for eksempel redaktørstyrte medieforetak, produksjonsselskaper eller private selskaper og personer.

Regelen gjelder bare publisering i / som retter seg mot Norge. Personer/aktører som vil bruke klipp i andre land / hvor publiseringen ikke er rettet mot Norge – for eksempel utenlandske mediers/produksjonsselskapers bruk i dokumentarer eller dramaproduksjoner med tanke på visning i andre territorier, må forholde seg til det aktuelle landets låneregler. Hvis bruken ikke vil dekkes av det aktuelle landets regler, må de ta kontakt med NRK Innholdssalg for å undersøke om det er mulig å kjøpe lisens for det aktuelle territoriet. (Information in English)

Hvor lange klipp kan brukes – og er det noe krav til konteksten?

Lovgiver har skrevet følgende om den vurderingen som skal gjøres:

[Bestemmelsen ivaretar] informasjonsfriheten, og er særlig begrunnet i at ytringer fremmet i debatter om allmenne spørsmål skal kunne gjengis av andre.

For at adgangen til å gjengi program ikke urimelig skal gripe inn i de legitime interessene til produksjonens rettighetshavere, er adgangen til … gjengivelse begrenset av at det gjøres i samsvar med god skikk og i den utstrekning formålet betinger. Det vil fortsatt være adgang til å gjengi kringkastede debattprogram for å vise hvordan ytringen blir fremsatt og sammenhengen den blir fremsatt i, men adgangen til å gjengi selve opptaket er noe mer begrenset enn adgangen til å gjengi det som er sagt under debatten. En løpende tilgjengeliggjøring av kringkastede debattprogram i sin helhet i konkurranse med kringkasters egen virksomhet, vil for eksempel ikke kunne foretas i medhold av bestemmelsen. Det vil heller ikke være i samsvar med god skikk å gjengi for eksempel kunstneriske innslag som inngår i programmet. Adgangen til å gjengi ytringene i form av det som blir sagt i debattprogrammer etter bestemmelsen vil fortsatt være svært vid.

Kilder:

Adgangen til å gjengi det som ble sagt i debatten (det å skulle sitere gjestenes utsagn med ord), er selvfølgelig svært vid.

Adgangen til å publisere selve video- eller lydopptaket, er noe mer begrenset. NRK har nødvendigvis bare rettigheter i opptaket, og det er derfor dette vi er opptatt av i gjennomgangen på denne nettsiden.

Klippet må settes inn i en form for kontekst, for eksempel i tilknytning til at man ytrer hva man selv mener om det aktuelle temaet.

Nøyaktig hvor lange klippene kan være, må vurderes konkret. Det er ikke slik at for eksempel et 30-sekundersklipp alltid er greit, eller at 60 sekunder aldri er greit. Konteksten vil her ha betydning.

Bruk av klipp kan bare skje «i den utstrekning formålet betinger». Det formålet loven verner, er å – som et ledd i den offentlige debatten – kunne gjengi innholdet i hva debattantene har sagt. Debattprogramregelen kan etter NRKs syn derfor ikke uten videre brukes for andre formål, for eksempel:

  • Bruk av klipp kun fordi det skjedde noe uvanlig under sendingen (tabber mv.).
  • Bruk av klipp for å presentere/introdusere en person – for eksempel i et realityprogram, hvor hensikten ikke er å gjengi konkrete ytringer i den aktuelle debatten, men hvor klippet/-ene skal inngå som et ledd i å illustrere vedkommendes figurering/hyppighet i media generelt.
  • Bruk av klipp som et rent bakgrunnselement i dramaproduksjoner (for eksempel Dagsnytt18 på en TV-skjerm i en stue)
Hvordan og i hvilken sammenheng kan klipp ikke brukes? (Formatbeskjæring, kryssklipping, bruk i reklame etc.)

«Respektretten»: I tillegg til debattprogramregelen (som står i åndsverkloven § 35), er det en regel i åndsverkloven § 5 som sier at et opptak ikke kan «gjøres tilgjengelig for allmennheten på en måte eller i en sammenheng som er krenkende for opphaverens eller verkets anseelse eller egenart«. Denne regelen kalles ofte for «respektretten». NB! Her må man tenke både på forholdet til den debattanten som har ytret seg, og forholdet til NRK (tillit, troverdighet, uavhengighet mv.).

Eksempler på bruk av et klipp fra et debattprogram som vil være i strid med denne regelen:

  • Formatbeskjæring: Bildeutsnittet må være nøyaktig slik NRK har publisert det. NRK aksepterer som hovedregel ikke beskjæring.
  • Kryssklipping og/eller andre måter å endre på meningsinnholdet på
  • Bruk i reklame for et produkt eller en tjeneste

Også det å legge på egen grafikk, redigere inn stillbilder, legge til egen lyd/opplesing og lignende, må vurderes opp mot «respektretten».

Særlig om politikeres / politiske partiers bruk i sosiale medier

Politikere som har gjestet NRKs debattstudioer, publiserer av og til klipp fra debattprogrammer på egne kontoer i sosiale medier, i sammenheng med at egne synspunkter og saker fremmes. Det kan både være egne utsagn, og utsagn fra meningsmotstandere – som imøtegås. Ofte er det vedkommendes parti som publiserer på sin konto.

Selv om det kan diskuteres om dette er en form for reklame (NRK godtar jo generelt ikke reklamebruk – se boksen ovenfor), er dette noe NRK som regel ikke har innvendinger mot. Her går det samtidig en grense mot reklamekampanjer o.l. for politiske partier, som NRK ikke godtar.

Det er viktig for NRK at klipp som publiseres i medhold av debattprogramregelen, ikke merkes med «Bilder med tillatelse fra NRK» eller lignende, fordi dette kan være egnet til å skape inntrykk av at NRK støtter det aktuelle politiske budskapet. At NRK skal krediteres, er noe annet – se mer om dette nedenfor.

Hvis debattprogramregelen gjelder

Må man be NRK om tillatelse og/eller varsle NRK?

Nei. Hvis bruken er innenfor grensene for debattprogramregelen, er det åndsverkloven som utgjør tillatelsen. Man behøver derfor heller ikke varsle NRK – verken før eller etter publisering.

Skal man kreditere – og er det andre ting som er viktig å huske på?

Ja, NRK skal krediteres. I og med at det ikke er anledning til formatbeskjæring, vil NRK-logoen fra programmet være synlig (når det gjelder video). NRK ønsker også kreditering i tekst – for eksempel: «Video: NRK/Dagsnytt 18«, at datoen på det aktuelle programmet fremgår, og at det lenkes til innslaget i NRK TV / NRK Radio. NB! Klippet skal ikke merkes med «… med tillatelse fra NRK» eller lignende. Hvis man bruker debattprogramregelen, skjer jo det uten tillatelse fra NRK.

Er det noen steder man ikke kan publisere?

Nei, man kan publisere hvor som helst, enten det er i sosiale medier, på egen internettside, eller i mer lukkede fora.

Skal man betale?

Nei. Bruken er gratis hvis den skjer innenfor grensene for debattprogramregelen.

Er det krav til hvor man henter klippet fra?

Nei, man kan selv hente innholdet («grabbe») fra NRKs nettsider, eller på annen måte lage kopi/gjøre opptak til eget bruk. Hvis man trenger hjelp til uthenting og klargjøring – ta kontakt med NRK Innholdssalg (dette er en tjeneste NRK tar betalt for).

Hvis debattprogramregelen ikke gjelder

Hvordan skaffer man lisens?

Ta kontakt med NRK Innholdssalg for å undersøke om det er mulig å kjøpe lisens. Dette gjelder hvis man for eksempel vil:

  • bruke lengre klipp eller bruke et klipp på en annen måte enn det debattprogramregelen tillater
  • bruke klipp fra NRK-programmer og -produksjoner som ikke oppfyller vilkåret «debattprogram»