Sosiale forhold
NRK arbeider kontinuerlig med å utvikle organisasjonen, og legge til rette for at vi tiltrekker oss den rette kompetansen og holder på de beste hodene. Da må vi jobbe sammen fra start, dyrke kraften i mangfoldet og være nysgjerrige og lære hver dag. Sosial bærekraft handler om mangfold, likestilling, tilgjengelighet og universell utforming, talentbygging, rekruttering og HMS. Innholdet vårt skal bidra til å styrke demokratiet og løfte bredden av norsk og samisk kultur.
Dette er mangfold for NRK
Vi hører alle til i mangfoldet. NRK har tatt utgangspunkt i Norsk standards definisjon og gjort den om til vår egen.
Mangfold er alder, kjønn, funksjonsgrad, språk, dialekt, livssyn, utseende kjønnsidentitet, seksuell orientering, utdanning, erfaring, kompetanse, interesser, familiesituasjon, geografisk-, sosial-, etnisk og/eller kulturell bakgrunn.
Kraften i mangfoldet
NRK skal speile befolkningen i innhold og organisasjon, samle og engasjere alle som bor i Norge, og være den beste formidleren av norsk virkelighet. Når mangfoldet er synlig og selvfølgelig i NRKs innhold, fører det oss nærmere vår visjon: «Sammen skaper vi et Norge der alle hører til».
Våre fire prioriterte grupper
NRK har som mål å bedre representasjonen av spesielt fire grupper som ikke speiles godt nok i dag. En styrking av disse gruppene i organisasjon og innhold vil bidra til nye perspektiver, historier, produkter og tjenester. NRKs prioriterte grupper er personer med flerkulturell bakgrunn, personer med funksjonsnedsettelser og personer som hører til LHBT+. Ved å bruke deres iboende/selvopplevde kompetanse og deres nettverk vil vi få nye historier, perspektiver, produkter og tjenester.
Den fjerde gruppen er språk. Vi har et spesielt ansvar for å fremme og verne om bokmål, nynorsk, de samiske språkene, norsk tegnspråk, kvensk, rom og romani.
NRKs definisjoner av de prioriterte gruppene
Flerkulturell bakgrunn:
Mennesker som har en annen kulturell bakgrunn enn majoritetsbefolkningen. Som f.eks urfolk, mennesker med innvandrerbakgrunn og nasjonale minoriteter.
Funksjonsnedsettelse:
Når mennesker har utfordringer med å utføre daglige aktiviteter, slik som å gå, kommunisere, høre og se. Utfordringene forventes å vare i minst seks måneder, og er knyttet til hørsel, syn, fysikk, kognitivt og/eller psykisk helse.
Kjønn og LHBT+:
Kjønnsidentitet: som kvinne, mann og andre kjønnsidentiteter. LHBT+: som lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og andre seksuelle minoriteter.
Språk:
Folk i Norge kan forskjellige språk. Dette omfatter nasjonale språk og språk fra andre land. NRK har et spesielt ansvar for nynorsk, bokmål og de samiske språkene. Vi har også ansvar for tegnspråk, og de nasjonale minoritetsspråkene kvensk, romani og romanes.
Mangfoldsprisen
På NRKs årlige fagdag deles det ut en rekke priser til medarbeidere som har gjort en ekstra innsats innenfor et område. Mangfoldsprisen gis til en person, en gruppe eller et team som gjennom året har gjort en ekstra innsats for å fremme mangfold, tilgjengelighet, likeverd og tilhørighet internt i NRK og/eller i NRKs tilbud og tjenester til publikum.
Kriterier for mangfoldsprisen
Organisasjon:
- Iverksatt tiltak som fremmer mangfold hos oss
- Økt rekrutteringen av medarbeidere med mangfoldskompetanse
- Bidratt til å skape en kultur der alle hører til
Innhold og produktutvikling:
Styrket tilgjengelighet og universell utforming
Bevisst brukt egen og/eller andres mangfoldskompetanse i konseptutvikling, casting og bemanning
Mangfoldsprisen gis til en person, en gruppe eller et team som gjennom året har gjort en ekstraordinær innsats for å løfte og fremme mangfold, tilgjengelighet, likeverd og tilhørighet internt i NRK og/eller i NRKs tilbud og tjenester til publikum.
Prisvinneren har vært bevisst på et eller flere av følgende områder:
- Ta mangfoldskompetanse i bruk
- Løfte fram medarbeidere med mangfoldskompetanse
- Sette mangfold på agendaen der beslutninger blir tatt
- Ta initiativ til å utvikle og innføre tiltak som fremmer mangfold
- Øke rekrutteringen av medarbeidere med mangfoldskompetanse
- Mangfold i innholdsproduksjon: Konsept, tema, casting, utvikling og bemanning
- Styrke tilgjengelighet og universell utforming
- Bidra til å skape en kultur der alle hører til
2024: KORK
KORK
KORK har bevisst og målrettet jobbet med å gjøre mangfold synlig og selvfølgelig ved å bruke telling som verktøy, og har satt seg ambisiøse mål. Det har blant annet ført til at de har løftet nasjonale minoriteter, samisk- og afroamerikansk musikk, Pride og Demenskoret
I programmet sitt har de klart å øke andelen kvinnelige komponister og dirigenter, og de jobber aktivt med å øke andelen kvinnelige arrangører og bandmusikere.
KORK går foran som et eksempel til inspirasjon og etterfølgelse. Årets mangfoldspris går til KORK.
I år har vi fått inn særdeles sterke nominasjoner. Det er ingen tvil om at det jobbes godt med mangfold i NRK. Vi ga derfor HEDERLIG OMTALE til to nominerte.
Til NRK Buskerud for sin bevisste satsing på mangfoldskompetanse i rekruttering blant journalister og ledelse.
Og til Ny nyhetsprofil som virkelig har tatt tilgjengelighet på alvor og blant annet flyttet navnesupere bort fra feltet der direkteteksten ligger.
2023: Teamet bak Temadagene 2023 – Om funksjonsnedsettelser
Temadagene 2023 – Om funksjonsnedsettelser
Temadagene 2023, om funksjonsnedsettelser, og hvordan vi alle kan gjøre det umulige mulig.
I castingen til programmet «Et hav av muligheter» gjorde teamet en sterk innsats for å finne en mangfoldig gruppe barn, både med og uten funksjonsnedsettelser. De gjorde seilskuta Christian Radich tilgjengelig for alle ved å montere ramper, håndtak, heiser med mer. Teamet har også vært modige, og laget humor i samarbeid med FlipKlipp og Bremsespor.
Mottoet: «Ingenting om oss uten oss» er tatt på alvor, og de har bevisst brukt iboende og tilegnet mangfoldskompetanse i konseptutvikling, casting og bemanning. Teamet har lykkes med å vise at alle kan mestre når det blir lagt til rette for det. Og sist, men ikke minst, har de bidratt til å få alle barn i Norge til å føle at de hører til.
2022: NRK Super ved BlimE og Supernytt
NRK Super ved BlimE og Supernytt
De får mangfoldsprisen for sitt bevisste arbeid med rekruttering, synliggjøring og ikke minst bruk av mangfoldskompetanse innenfor de fire innsatsområdene; flerkulturelt, funksjons-, språk-, kjønns- og LHBT+ mangfold.
Deres arbeid har bidratt til å løfte og fremme mangfold, tilgjengelighet, likeverd og tilhørighet i både innhold og i organisasjon.
Hederlig omtale går til «Førstegangstjenesten» for å bevisst å ha synliggjort mangfold på en naturlig, selvfølgelig og positiv måte. Å lage humor med mangfold kan være krevende, men fantastisk og veldig virkningsfullt når man lykkes.
Talentprogrammer og rekruttering
NRK har fire talentprogrammer. Gjennom disse programmene rekrutterer og utvikler vi medarbeidere med særlig viktig kompetanse for NRKs oppdrag. NRK ser etter talenter som bidrar med kompetanse på språk, nettverk og perspektivmangfold i organisasjonen.
Flerkulturelt talentprogram (NRK FleRe)
Har du flerkulturell kompetanse? Vi er på jakt etter deg som brenner for å fortelle historier og har tatt utdannelse med det som mål.
Talentprogram for personer med funksjonsnedsettelse (NY)
Fra høsten 2025 tilbyr NRK et eget opplæringsprogram for personer med funksjonsnedsettelse.
Nynorsk talentprogram
NRK Nynorsk mediesenter lærer kvart år opp ti nynorskbrukande journalistar for nett, radio og TV.
Samisk talentprogram
Kan du et av de samiske språkene og har lyst til å lage et godt medietilbud?
Brukerråd
NRK opprettet et eget brukerråd i 2015. Brukerråd består av representanter fra en rekke funksjonshemmedes interesseorganisasjoner og Pensjonistforbundet.
Brukerrådet skal med sin mangfoldskompetanse bidra med innspill til 1) hvordan NRK kan gjøre sitt innhold og sine tjenester tilgjengelig for alle, både fysisk og digitalt. 2) Hvordan NRK kan arbeide med å speile funksjonsmangfold, både i innhold og organisasjon.
EBU Diversity, Equity and Inclusion
Mangfold, tilgjengelighet og inkludering er en del av allmennkringkasteres verdier. Vi skal tjene alle medlemmer i samfunnet, også de mest marginaliserte. Dette betyr at arbeid med mangfold, rettferdighet og inkludering er moralsk og strategisk viktig for EBU og deres medlemmer.
Ikke bare er det moralsk riktig å ha mangfold, rettferdighet og inkludering i vår atferd og i vårt innhold, men det er også fornuftig fra et forretningsperspektiv. Forskning viser at mangfoldige, rettferdige og inkluderende arbeidsplasser er mer kreative, produktive og at de ansatte der har høy trivsel.
Diversity, equity and inclusion | EBU
Valuable500
Valuable 500 har som formål å styrke rekruttering og inkludering av personer som lever med funksjonshemming, primært på arbeidsplasser hos kommersielle bedrifter. De vil kanalisere kraften til over 500 bedrifter som skal bevege seg i samme retning for å endre holdninger og systemer, og for å fjerne barrierer i arbeidslivet og i samfunnet generelt.
Home – The Valuable 500
En god arbeidsplass
Et godt arbeidsmiljø kjennetegnes gjerne av god organisering, klare roller og ansvar, og balanse mellom krav og muligheter for kontroll over egen arbeidssituasjon. Det handler også om å få anerkjennelse for jobben du gjør og å ha en rettferdig og støttende leder.
Vi tror at når folk med ulik bakgrunn, erfaring og kompetanse samarbeider, så skapes de mest interessante løsningene. Altså jobber vi gjerne i tverrfaglige team, med flat struktur og god takhøyde. Vi gir hverandre tillit og plass, til å trives og lykkes sammen.
Faste årsverk
NRK har 3321 faste årsverk. Antall årsverk har vært relativt stabilt de siste årene.
De ansatte jobber på hovedkontoret i Oslo og på de ulike regionskontorer i Kristiansand, Porsgrunn, Stavanger, Fredrikstad, Drammen, Bergen, Lillehammer, Ålesund, Trondheim, Bodø, Tromsø, Alta og Karasjok. NRK har også mindre lokalkontor på mer enn 30 steder rundt om i landet. For NRK er det viktig å være til stede og dekke nyheter fra hele verden. NRK har i dag 12 korrespondenter.
Likestilling
NRK er omfattet av aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP) som pålegger alle norske virksomheter å jobbe aktivt, målrettet og planmessig med å fremme likestilling og hindre diskriminering.
Kravet er at alle virksomheter hvert år skal gjøre rede for hvordan virksomheten arbeider med likestilling og ikke-diskriminering, samt den faktiske tilstanden når det gjelder likestilling mellom kjønn.
Kjønnsbalansen totalt i NRK er 46 prosent kvinner og 54 prosent menn. På ledernivå er andelen kvinner 55 prosent og 45 prosent menn. En kartlegging av lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i 2023 viser relativt små forskjeller mellom de ulike gruppene, og forskjellen er redusert fra 2022 til 2023. Se tabellen for flere detaljer.
HMS
Alle bedrifter har krav på seg til å jobbe systematisk for å sikre gode og trygge arbeidsmiljø. Dette skjer innenfor rammen av HMS – Helse, Miljø og Sikkerhet.
NRK har hvert år et HMS-mål. Et HMS-mål er et viktig fokusområde eller et tema som vi i felleskap skal være opptatt av. I 2024 er målet at alle medarbeidere skal ha lett tilgang til informasjon som har betydning for deres arbeidssituasjon og arbeidsmiljø.
HMS-målet for 2024: «Tilgjengelighet og etterlevelse i HMS-systemet».
HMS-målet for 2023: «Trivsel og trygghet på jobb».
HMS-målet for 2022: «Øke kunnskap og bevissthet om psykisk helse på jobb».
Sykefravær
Sykefraværet i NRK var 5,8 prosent i 2023, det er en nedgang fra 6,2 prosent i 2022. Det var 402 medarbeidere som hadde fravær over 8 uker, en liten økning fra 2022 . Det er psykiske plager og muskel-skjelettsykdom som er hyppigste årsak til langfravær. 72 prosent av dette fraværet er graderte sykemeldinger der NRK forsøker å tilrettelegge for restarbeidsevnen. Andelen arbeidsrelatert sykefravær er lavt.
Medarbeiderundersøkelser
Hvert år gjennomfører NRK en medarbeiderundersøkelse. Den sendes ut til alle fast ansatte, midlertidige og vikarer i NRK. Formålet er å bidra til kunnskap og dialog om arbeidsmiljøet i NRK. I tillegg følger vi med på om organisasjonen utvikler seg i tråd med målene vi har satt oss. Svarprosent er godt over 80 prosent og undersøkelsen gir et solid grunnlag for å si noe om arbeidsmiljøet i NRK.
Åpenhetsloven
Åpenhetsloven er en norsk lov fra 2022 som skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og tjenester. Loven skal også bidra til å sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomhetene håndterer negative konsekvenser på disse områdene.
Hver år gjennomfører NRK en overordnet analyse (aktsomhetsvurdering) der vi kartlegger risiko for brudd på relevante lover og regler, og risiko for faktiske skader eller potensielle negative konsekvenser.
NRKs aktsomhetsvurdering 2023
NRKs virksomhet foregår hovedsakelig i Norge, og størsteparten av innkjøpene til NRK er fra norske leverandører. Dette innebærer lav risiko for brudd og er utgangspunktet for NRK si tilnærming til aktsomhetsvurderinger i egen virksomhet og i leverandørkjeden.
I NRKs årsrapport kan du lese om NRKs aktsomhetsvurdering for 2023, side 74-76
Tilgjengelighet
NRKs tilbud skal være tilgjengelig for hele befolkningen. Det står i våre vedtekter at vi skal ta hensyn til funksjonshemmede ved utformingen av tilbudet. Tilgjengelighet er noe vi må tenke på fra start i alt arbeid vi gjør. For at vi skal lykkes må vi sikre at alle i NRK vet hvorfor tilgjengelighet er viktig, og hva hver enkelt må bidra med for å sikre at alle i Norge kan bruke vårt innhold og våre tjenester.
Tilgjengelighetssjef
NRK har siden 2014 hatt en tilgjengelighetssjef som har ansvar for å sikre at tilgjengelighet er en del av strategien, at tilgjengelighet jobbes inn i NRKs DNA. Og rapporterer på lover som vi er underlagt på området.
Tilgjengelighetsnettverk
I 2024 startet NRK en test på et nettverk for blant annet utviklere og designere. Nettverket består av fagfolk som jobber med å lage nrk.no, NRK TV, NRK Radio og Yr, og som har et ekstra engasjement for tilgjengelighet. Målet med nettverket er å bygge en bredere kompetanse og bevissthet, for å sikre at vi i fremtiden gir hele vårt publikum enda bedre digitale brukeropplevelser